![Wat is credit management](https://www.tkb.nl/wp-content/uploads/2019/11/chart-close-up-data-desk-590022-300x199.jpg)
- Incasso, Inspiratie
- Leestijd: 3 min
Verjaring is een juridisch begrip dat grote impact kan hebben op jouw rechten en verplichtingen. In deze blog gaan we dieper in op wat verjaring precies inhoudt, hoe het werkt en welke gevolgen het kan hebben.
Wat is verjaring?
Een vordering kan verjaren. Dit houdt in dat de vordering door een bepaald verloop van tijd niet meer juridisch is af te dwingen met het instellen van een rechtsvordering. De verjaringstermijn van vorderingen op consumenten is in beginsel 2 jaar. Dit kan namelijk ook afwijken. Voor roerende zaken en de levering van energie geldt een verjaringstermijn van 2 jaar. Voor o.a. geleverde diensten, vorderingen van schadevergoedingen of onverschuldigde betalingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar.
Bij zakelijke vorderingen geldt in beginsel een verjaringstermijn van 5 jaar. Om een succesvol beroep op verjaring te voorkomen, is het verstandig om direct actie te ondernemen op het moment dat een vordering opeisbaar is geworden. Een vordering wordt opeisbaar zodra de betalingstermijn is verstreken.
Lees ook: ‘Retentierecht. Wat is het en hoe zet je het in?‘
Wanneer begint het verjaringsproces en verjaart een vordering automatisch?
De verjaringstermijn gaat lopen vanaf het moment dat de vordering opeisbaar is. Een vordering verjaart niet automatisch. De debiteur moet daarop een beroep doen. Als hij/zij dit nalaat, zal een rechter de ingestelde vordering niet uit zich zelf afwijzen op grond van verjaring.
Stuiting
Om te voorkomen dat een vordering verjaart, kan de schuldeiser een stuitingshandeling verrichten. Dit betekent dat de schuldeiser de verjaringstermijn onderbreekt door duidelijk aan de debiteur te laten weten dat hij zijn recht op nakoming van de vordering behoudt. Dit proces heet “stuiting”. Na stuiting begint de verjaringstermijn opnieuw te lopen.
Stuiting kan op verschillende manieren plaatsvinden:
- Schriftelijke mededeling: De schuldeiser stuurt een bericht naar de debiteur waarin ondubbelzinnig wordt aangegeven dat hij zijn recht op nakoming voorbehoudt. Dit bericht kan het beste aangetekend worden verstuurd om bewijs te kunnen leveren.
- Erkenning van de vordering door de debiteur: Als de debiteur de vordering erkent, bijvoorbeeld door een deelbetaling te doen of schriftelijk te bevestigen dat hij de schuld erkent, wordt de verjaringstermijn gestuit.
Bij andere vorderingen dan die tot nakoming van een verbintenis, gelden strengere eisen. De wet eist vaak dat er binnen een bepaalde termijn rechtsmaatregelen worden getroffen om de verjaring te stuiten. Het niet naleven van deze eisen kan ertoe leiden dat de vordering alsnog verjaart.
Vordering vastgelegd in een vonnis
Op het moment dat de vordering is toegewezen en vastgelegd in een vonnis, kan deze niet snel verjaren. Bij een vonnis geldt namelijk verjaringstermijn van 20 jaar. Voor bij vonnis toegewezen contractuele rente geldt echter een verjaringstermijn van vijf jaar.
Wat te doen bij een verjaarde vordering?
Als de verjaringstermijn is verstreken zonder dat er sprake is geweest van stuiting of wanneer er geen bewijs is van de stuitingshandeling, is het riskant om alsnog een rechtsvordering in te stellen als de schuldenaar minnelijk niet tot betaling valt te bewegen. Een beroep op verjaring zal dan immers worden toegewezen. Pas dus goed op en onderneem direct actie als een vordering opeisbaar is geworden.
Meer weten?
Heb je vragen over verjaring of wil je meer weten over jouw specifieke situatie? vraag dan een (digitaal) adviesgesprek aan of bel ons op 088-9955180. Onze collega’s van Team Legal denken graag met je mee.
Geschreven door:
TKB
Meer inspiratie
![Hoe krijgt u controle over het betaalgedrag van uw klanten](https://www.tkb.nl/wp-content/uploads/2021/06/Hoe-krijgt-u-controle-over-het-betaalgedrag-van-uw-klanten.png)
Download onze whitepaper:
Hoe krijgt u controle over het betaalgedrag van uw klanten.