![Debiteurenbeheer](https://www.tkb.nl/wp-content/uploads/2022/05/MelleMeivogel_TKB2022-24-1-300x200.jpg)
- Incasso, Inspiratie
- Leestijd: 2 min
De wet bevat een aantal bepalingen die er op gericht zijn om schuldeisers meer zekerheid te geven wat betreft de voldoening van hun vorderingen. Een voorbeeld daarvan is het retentierecht. Het retentierecht is de bevoegdheid om de verplichting tot afgifte van een zaak op te schorten totdat de vordering wordt voldaan. Het is een praktisch en effectief middel om betaling af te dwingen. Een klassiek en duidelijk voorbeeld is de garagehouder die een door hem gerepareerde auto onder zich houdt totdat zijn factuur betaald is. In deze blog leggen we het begrip uit en vertellen we hoe je het in kan zetten.
De vordering van de retentor (de schuldeiser die zich beroept op het retentierecht) dient uiteraard wel opeisbaar te zijn. Daarnaast dient de vordering voldoende samenhang te hebben met de verplichting tot afgifte. Kijkend naar het voorbeeld van de garagehouder is die vereiste samenhang duidelijk; de factuur voor de reparatie van de auto ten opzichte van de verplichting om diezelfde auto af te geven aan de eigenaar. Zodra de schuldenaar de macht over de zaak weer verkrijgt gaat het retentierecht verloren. De retentor mag niet direct tot executieverkoop overgaan. Hiervoor moet de retentor eerst een vonnis zien te behalen. Met die titel in de hand kan de retentor vervolgens beslag leggen onder zichzelf en tot executieverkoop overgaan.
Inroepen van het retentierecht
Een beroep kunnen doen op het retentierecht biedt de schuldeiser dus veel voordelen. Ook in faillissement kan het retentierecht een groot verschil maken. De retentor neemt een zeer sterke positie in bij faillissement; het retentierecht blijft namelijk in stand ondanks het faillissement. De curator van de failliet heeft in principe twee opties:
1: De curator eist de zaak op bij de retentor en gaat tot verkoop over waarbij de retentor een voorrangspositie inneemt voor wat betreft de opbrengst van de verkoop
2: De curator voldoet de vordering van de retentor waardoor de zaak weer in de faillissementsboedel valt.
De curator zal alleen voor de tweede optie kiezen voor zover dit in belang van de boedel is. Ook voor de situatie dat de curator niets doet heeft de wetgever een uitweg bedacht. Als de curator niets doet kan de retentor namelijk de curator een redelijke termijn stellen waarin de curator een keuze moet maken. Doet de curator vervolgens nog steeds niets dan verkrijgt de retentor het recht van parate executie en kan de retentor de zaak verkopen, in dit geval is daarvoor géén executoriale titel vereist.
Een effectief middel
Al met al biedt het retentierecht een veelvoud aan voordelen aan de schuldeiser. Daarentegen is het inroepen van het retentierecht niet geheel zonder risico; het onterecht uitoefenen van het retentierecht kan namelijk leiden tot de verplichting een schadevergoeding aan de wederpartij te betalen. Het is daarmee van belang om te weten of een beroep op het retentierecht tot de mogelijkheden behoort.
Meer weten?
Mocht je twijfels hebben over de vraag of een beroep op het retentierecht succesvol kan zijn, vraag dan een (digitaal) adviesgesprek aan of bel ons op 088-9955180. Onze collega’s van Team Legal denken graag met je mee.
Geschreven door:
TKB
Meer inspiratie
![Hoe krijgt u controle over het betaalgedrag van uw klanten](https://www.tkb.nl/wp-content/uploads/2021/06/Hoe-krijgt-u-controle-over-het-betaalgedrag-van-uw-klanten.png)
Download onze whitepaper:
Hoe krijgt u controle over het betaalgedrag van uw klanten.